Män får kvinnor att bli varma?

Posted on 7 juni, 2012

0


KRITIK: 5 juni 2012 meddelade Dagens Nyheters vetenskapssida, som har Karin Bojs som redaktör, att Män får kvinnor att bli varma. Artikeln refererar en nyhet som under några dagar hade cirkulerat i världspressen:

Blotta närvaron av en man får kvinnor att bli varma. Det konstaterar forskare vid University of St Andrews i Storbritannien efter att ha mätt temperaturen på huden hos heterosexuella kvinnor och studerat vad som händer vid icke-sexuella kontakter med det motsatta könet.

Enligt artikeln blir kvinnor varma i hela kroppen, men speciellt i ansiktet. Detta trots att kvinnorna själva är omedvetna om det. ”Andra kvinnor, däremot, resulterade inte i någon värme”, tillägger artikeln. Egentligen borde ingen bli särskilt förvånad över att en heterosexuell människa blir något varmare i kroppen och rodnar en smula vid kontakt med det motsatta könet. Men är det verkligen bara kvinnor som reagerar på detta sätt, vilket artikeln säger?

DN:s artikel refererar en studie som publicerades 30 maj 2012 i Biology Letters, som kan läsas i sin helhet här: Hot or not? Thermal reactions to social contact. Där framgår att DN fått det mesta om bakfoten.

Undersökningen gjordes uteslutande på heterosexuella kvinnor, och studien hävdar inte heller att reaktionerna bara gäller kvinnor. Endast ansiktstemperaturen mättes. Kvinnornas ansiktstemperatur ökade betydligt (”significant”) också när de hade kontakt med andra kvinnor, men ökade mer vid kontakt med män.

Posted in: Kritik