Ny studie: Folk drabbas sällan av panik i krissituationer?

Posted on 7 juni, 2012

1


KRITIK: 4 juni 2012 berättade Dagens Nyheters vetenskapssida (redaktör: Karin Bojs) att en ny studie utförd av riskforskaren Misse Wester vid KTH visar att människor sällan drabbas av panik i extrema situationer som Estonias förlisning och terrorattentatet på Utöya. DN tillade: ”Dessvärre arbetar svenska kriskommunikatörer efter den tesen, vilket kan leda krishanteringen i helt fel riktning, enligt Misse Wester.” Samma nyhet publicerades samma dag av Svenska Dagbladet, Göteborgs-Posten och TV4 samt åtskilliga andra nyhetsredaktioner. Samtliga har okritiskt citerat ett telegram från TT.

Nyheten är inte katastrofalt felaktig, men tycks ändå referera studien på ett mycket missvisande sätt. Jag har inte lyckats hitta själva studien, men en presentation på KTH:s hemsida (finns att läsa här)förklarar Misse Westers nya forskning och intervjuar henne. Det är sedan länge välkänt bland fackfolk att det är en myt eller fördom att människor skulle drabbas av panik i sådana situationer:

– Det stora flertalet empiriska undersökningar som finns om kriser visar att vi inte drabbas av panik. Det är snarare något som händer på film, säger Misse Wester.

Westers studie utreder ”bara” hur dessa fördomar påverkar och försvårar krishantering:

– Min ambition med den här studien är att jag velat undersöka vilka fördomar som finns. Det är nämligen så att när man planerar för något man inte vet något om så har man hittills använt sig av schabloner för att förutse hur människor kommer att bete sig.

Annonser
Posted in: Kritik