Besinning behövs i Assange-fallet

Posted on 8 juni, 2012

1


KRITIK & ÅSIKT: På SvD Opinion idag skriver Julian Assanges försvarsadvokat Per E. Samuelson en debattartikel, där han framhäver en aspekt som nästan helt har försvunnit i rapporteringen kring den i Sverige våldtäktsmisstänkte australiensaren Assange:

I Sverige sker en slentrianmässig överanvändning av häktning med restriktioner. En användning som är onödig, förnedrande och berövar den misstänkte möjligheten att förbereda sitt försvar.Att börja en rättegång med att frihetsberöva och isolera den misstänkte från omvärlden är på sin plats när det gäller grov brottslighet och skuldfrågan är tydlig. Att behandla Anders Breivik i Norge och Anna Lindhs mördare Mijailovic så är självklart. Att låta de vara på fri fot före rättegången är stötande och otänkbart.

Praxis i betydligt ”svagare” mål som det mot Assange är och bör istället vara att man låter den misstänkte vara på fri fot och bara kalla honom till förhör och rättegång. Trots allt står ord mot ord, och Assange motsatte sig till en början inte förhör, som förstås skulle kunna utföras i det land han för närvarande befann sig i. Men åklagaren krävde på ett tidigt stadium att Assange ska föras till Sverige och sättas bakom lås och bom under utredningens gång. Samuelson skriver:

Detta kan inte Julian Assange och omvärlden förstå. Varför kan inte även det andra polisförhöret genomföras med honom på fri fot? Assange är inte svensk. Han bor inte i Sverige. Han har hela världen som arbetsfält och behöver kunna resa fritt. Varför kan inte Sverige acceptera det och kalla honom till ett förhör utan att koppla det med krav på häktning och isolering. Han skulle komma till ett sådant förhör. Förhöret skulle genomföras. Han skulle åka igen. Om det blir rättegång skulle han komma tillbaka och genomföra den. Om Sverige hade handlagt fallet på det sättet hade saken varit utagerad för länge sedan.Men man insisterar alltså på att den enda godtagbara är att Assange ska tvingas till Sverige. Väl här ska han genast gripas av polis och föras till häktet. Till häktningsförhandlingen ska han sedan föras i handbojor och häktas. Därefter ska han förbli i häkte tills rättegången är över.

Är det verkligen inte möjligt att det finns något mycket osunt i åklagaren Marianne Nyes och det svenska rättsväsendets behandling av Assange-affären? Den svenska journalistkåren har kollektivt valt en enda vinkling av fallet, där Assange utmålas som rättshaverist och moraliskt störd i största allmänhet. Det är mycket möjligt att Assange är politiskt trångsynt, drev Wikileaks på ett auktoritärt och egotrippat sätt — men det är ju trots allt inte det denna sak handlar om.

Annonser
Posted in: Kritik & åsikt