När Aftonbladet terrorhotade svenska journalister

Posted on 10 juni, 2012

0


KRITIK: Den något tillspetsade rubriken ligger inte särskilt långt ifrån sanningen. Den stora journalistiska skandalen på 90-talet har till stor del fallit i glömska, men det skadar inte att påminna om denna maffiga historia om en mycket ung journalist på uppgång och dennes redaktörer i ohelig allians med ett gäng nynazister. Tillsammans uppfann de ett lika stort som falskt scoop, där terrorhot mot journalister och poliser slogs upp på löpsedlar och heluppslag.

Hösten 1997 fick den 21-åriga Aftonbladet-journalisten Christofer Fager kontakt med några nynazister i Stockholm, som hade planer på att forma en organisation vid namn NS-Stockholm. Med löfte om bra betalning och publicitet uppmuntrade han dem att ta ett foto där en av dem poserade hotfullt med pistol utanför journalisten och tv-profilen Alexandra Pascalidous lägenhetsdörr, vid denna tid en tongivande debattör i frågor om integration och rasism. En liknande bild togs sedan också utanför polisens informationschef Claes Cassels villa. Fager tog hand om filmrullarna och såg till att de framkallades av Aftonbladet, och gav sedan nazisterna kopior av bilderna för att publiceras på NS-Stockholms nya hemsida. För största möjliga genomslag såg också Fager och hans redaktion till att hemsidan och Aftonbladet publicerade bilderna samtidigt. ”Dödshot mot polischefen” av ”extremt farlig terrorgrupp” och ”Beväpnade nazister utanför TV-stjärnans dörr” löd rubriker och text, tillsammans med den utlovade presentationen av NS-Stockholm.

Det dröjde inte länge innan polisen lyckades nysta upp vilka nynazister som låg bakom hoten, och vid förhör avslöjades också deras direkta samarbete med Aftonbladet. I rättegångarna 1999 dömdes nazisterna medan Christofer Fager friades, men Fager har erkänt sin skuld i efterhand. Att det falska scoopet skapades i samarbete med Fagers redaktörer får nog också anses vara klarlagt numera.

Läs gärna om allt detta samt mycket mer i tidskriften ETC:s gedigna genomgång av affären i nr 5 1999.

Posted in: Kritik