Läs förhören om Assange

Posted on 21 juni, 2012

1


KRITIK: Nästan alla i Sverige har en åsikt om Assangefallet, men få vet vad som egentligen påstås ha hänt mellan honom och de två kvinnorna. Här kan ni läsa förhören med kvinnorna som anklagar Julian Assange för våldtäkt, sexuellt tvång och sexuellt ofredande. Ni läser dem på tio minuter, och det är mycket nyttig läsning också för svenska journalister.

Kvinnorna är väninnor: Förhöret med Sofia W kan läsas här, och förhöret med Anna A här. Sofia valde att anmäla Assange för våldtäkt, och kontaktade därför Anna för stöd. Också Anna bestämde sig då för att själv anmäla Assange för övergrepp. Historien Sofia berättade i förhör lyder på detta sätt (s. 10 i dokumentet, under rubriken ”Övergreppet”):

De satt i sängen och pratade och han tog av henne kläderna igen. De hade sex igen och hon upptäckte plötsligt att han hade trätt kondomen endast över ollonet men hon lät det bero. De somnade och hon vaknade till av att hon kände honom tränga in i henne. Hon frågade genast: ”Are you wearing anything”? och han svarade ”You”. Hon sa till honom ”You better don’t have HIV” och han svarade ”Of course not”. Hon kände att det var för sent. Han var redan inne i henne och hon lät honom fortsätta.

Ett glasklart övergrepp? Sofia W uppfattade det inte själv så förrän i efterhand:

När hon pratade med sina kompisar efteråt förstod hon att hon utsatts för brott. Hon åkte till Danderyds sjukhus och åkte sen därifrån till Södersjukhuset. Där undersöktes hon och man tog även prover med s.k. rape-kit.

Anna A:s berättelse innehåller å sin sida många och allvarliga självmotsägelser. Med respekt för läsarnas intelligens får ni hitta dessa motsägelser själva — det är inte särskilt svårt.

ÅSIKT: Den intelligenta läsaren kan också ställa sig frågan hur mycket förtroende Assange bör ha för svensk rättvisa, när Marianne Ny och hennes kollegor anser att dessa vittnesmål är starka nog att ligga till grund för åtal. Den intelligenta läsaren inser vidare att svenska journalister gör sitt bästa för att skapa en hånfull bild av Assange och hans beteende inför utlämningen till Sverige. Men också att en löjlig person kan vara oskyldig.

Uppdat. 23/8: Vi har hört till leda att Sverige ”naturligtvis” inte skulle utlämna Assange ifall USA begärde det, men redan förra året bekräftade SvD att Sverige aldrig sagt nej när USA begärt det. Två gånger har personer inte utlämnats, men det p.g.a. att personerna inte kunde hittas.

Posted in: Kritik