Dagens Nyheter i prejudicerande förtalsmål

Posted on 20 augusti, 2012

0


KRITIK: Dagens Nyheter publicerade 7/3 -06 en artikel med rubriken Grundaren till F-bolaget inblandad i tre konkurser. Som länken visar ligger artikeln fortfarande kvar på DN.se.

Den namngivna person som utpekas i artikeln anses av hans advokat Hans Ahlstedt vara oskyldig, men DN:s ansvariga utgivare Gunilla Herlitz har valt att inte ta bort artikeln från sajten trots påtryckningar. Den utpekade och hans advokat har därför anmält henne för förtal.  Tidningen Journalisten skrev om åtalet 17/8 -12.

Herlitz var inte ansvarig utgivare när artikeln publicerades, och hon anser sig därför inte ha något ansvar för den. DN:s förra ansvarige utgivare har juridiskt sett inte heller något ansvar i dagsläget. Den situation som uppkommit är speciell för just nätpubliceringar.

Det framgår inte hos tidningen Journalisten ifall den utpekade personen verkligen måste betraktas som oskyldig till anklagelserna. Inte heller har Pressens Opinionsnämnd gjort någon bedömning av fallet. MassMediaEXPO kommer att följa upp detta.

Annonser
Posted in: Kritik