Göran Lambertz jävig i Quick-affären

Posted on 20 augusti, 2012

8


KRITIK: Tidigare justitiekanslern och numera justitierådet i Högsta Domstolen Göran Lambertz publicerade idag en debattartikel på DN Debatt: Förhastade slutsatser i fallet Thomas Quick. Artikeln har fått stor uppmärksamhet i bl.a. SvDSveriges Radio och Expressen. Men artikeln innehåller flera märkligheter.

Lambertz har skrivit en ren partsinlaga, men ger ändå sken av att uttala sig som opartisk jurist.  Hannes Råstams bok om Quick-fallet är mycket kritisk mot Lambertz agerande i fallet, varför han egentligen uttalar sig i egen sak. Det behöver inte vara ett problem i en debatt, men det förutsätter att debattören spelar med öppna kort istället för att skaffa sig själv en oförtjänt auktoritet.

Bloggare har redan pekat ut allvarliga sakfel i Lambertz argumentering. Den som läser Hannes Råstams bok ser t.ex. att Lambertz ger en felaktig bild av hur Quick tecknade av födelsemärket på en 11-årig pojkes kropp.

Som justitieråd har Lambertz inte heller befogenheter att uttala sig i eller ta ställning i enskilda rättsfall. I SvD försvarar han det med att han uttalar sig i egenskap av f.d. justitiekansler, men det är en öppen fråga ifall det verkligen är en ursäkt.

Den juridiska kår som Lambertz ingår i och företräder har hamnat i en mycket obekväm sits när nu både Quick-skandalen och Assangeaffären blossat upp samtidigt. Det finns också en stark koppling mellan dessa båda fall i form av Claes Borgström, som understödde seriemordsanklagelserna mot Quick och nu har varit drivande bakom Assangeaffären.

Uppdat kl. 12.45: DN publicerade vid lunchtid idag en reaktion på Lambertz debattartikel, ”Lambertz ägnar sig åt förtal”.
Kl. 13.50: Christer van der Kwast — som fått den värsta kritiken i Quick-skandalen — gick i morse ut på Newsmill och krävde att en kommission ska tillsättas i fallet, samma förslag som Lambertz framförde ungefär samtidigt i sin DN-artikel. Vilka förväntas ingå i den föreslagna kommissionen?
Kl. 14.15: I förvånansvärt snabb takt har nu också (S) begärt tillsättning av den kommission som Lambertz och Kwast krävde i morse. Har man verkligen haft tid för eftertanke, eller är detta något man diskuterat inbördes under helgen?
Kl. 17.00: Leif G.W. Persson på svt.se: ”Lambertz snackar skit”
Kl. 23.30: Leif G.W. Persson i Expressen: ”Vill se de ansvariga i fängelse”. Debatterade också i Aktuellt mot Lambertz. Aftonbladet om debatten.
21/8 kl. 14.00: SvD granskar Lambertz ”fällande” argument.

Posted in: Kritik & åsikt