PON-fällning: En debatt i form av mobbning och trakasserier

Posted on 20 augusti, 2012

0


KRITIK: Pressens Opinionsnämnd fällde 26/6-12 City Skåne för ett fall där en krönikör använt tidningen för mobbning av en känd kulturpersonlighet i Malmö. Tidningen hade tidigare hängt ut honom med namn och bild eftersom han (mot sitt nekande) åtalades och sedan fälldes för kvinnofridskränkning i tingsrätten, en dom som sedan överklagades.  Trots den fällande domen och trots överklagan uppmanade Citys krönikör personer i hans omgivning att bojkotta och bryta vänskapen med honom. Detta ledde till en hetskampanj på bl.a. Facebook. I PON:s beskrivning av fallet:

En offentlig lynchning inleddes på facebook av krönikören samma dag som krönikan publicerades. Där kunde man bl a läsa:

X: Väck med fanskapet! Kasta ut honom som vän, de som har det

Krönikören: Nu jävlar!

X: Vad är det med folk? Han är inte värd vänskap!

Krönikören: Nää shit. Bojkotta.

Krönikören: Det finns faktiskt ett offer. Eller säkert flera.

Skribenten i fråga var den feministiska debattören Sofia Petersen, och hennes krönika publicerades under rubriken ”Om tystnaden i sociala medier” (som fortfarande finns utlagd på tidningens sajt). Vad som inte omtalas av PON är att historien egentligen är mycket större än detta. Hennes krönika uppmärksammades, hyllades, debatterades och blev t.o.m. bearbetad till en scenuppsättning under Teaterns Dag 2012 i Malmö.

ÅSIKT: Denna sortens lynchaktiga beteende accepteras naturligtvis inte i något annat civiliserat sammanhang. Men så fort en debatt stöps i feministiska termer är det munkavle som gäller — ingen tillåts protestera, och de som ändå gör det utesluts ur gemenskapen och debatten. Det är också talande att PON:s beslut i detta fall har fått mycket lite uppmärksamhet. Tidningen Journalisten tog upp fällningen men nämnde inte med ett ord vad den huvudsakligen handlade om, utan uppmärksammade bara en bisak i anmälan och fällningen. Den som sätter värde på en sund samhällsdebatt borde bli allvarligt bekymrad.

Annonser
Posted in: Kritik & åsikt