18 personer drabbas av nätbrott — i sekunden?

Posted on 7 september, 2012

2


KRITIK: I morse publicerade Dagens Nyheter och Dagens Juridik en alarmerande nyhet — tydligen så alarmerande att journalisternas eftertänksamhet inte riktigt hunnit med. Enligt DN har Norton Crime Report (eg. Norton Cybercrime Report) undersökt brottsligheten på nätet, och kommit fram till att globalt sett drabbas  18 vuxna per sekund av nätbrottslighet. ”Totalt har 556 miljoner vuxna utsatts för sådana brott under det senaste året, en siffra som motsvarar nästan 60 gånger Sveriges befolkning”, får vi veta. Svindlande 700 miljarder kronor — eller 100 kr per person i världen — beräknas allt detta kosta oss stackars oskyldiga brottsoffer.

Det behövs inte mycket eftertanke för att inse att det är något mycket lurt med dessa siffror. 500 miljoner är en halv miljard. I världen finns för närvarande sju miljarder människor — barn samt vuxna. Även om alla dessa vore vuxna, skulle det innebära att en fjortondedel av världens befolkning drabbades av nätbrott, eller lite mer än sju procent. Men nu vet vi att en mycket stor del av dessa inte ens har tillgång till dator och än mindre internet.

Detta är utan tvekan grovt överdriven alarmism bara för att skaffa uppmärksamhet åt ett visserligen existerande problem. Det behöver heller knappast påpekas att Norton som levererat rapporten, är samma företag som säljer de välkända säkerhetsprogrammen under samma namn.  Och här ser vi ännu en gång att strategin fungerar — alarmerande siffror och påståenden får analys- och tankeförmågan att haverera inte minst hos journalister.

Uppdat. kl. 16.40: Någon intelligent och kritiskt tänkande journalist borde också ta och analysera en annan av dagens stora it-nyheter: Härva av nätspionage avslöjad. Också här är det samma företag som ligger bakom det påstådda avslöjandet. Säkerhetsprogrammet Norton säljs av säkerhetsföretaget Symantec. Antagligen sysslar man bara med en pr-drive för att skaffa sig gratisreklam.

Annonser
Taggat:
Posted in: Kritik