PRESENTATION, REGLER OCH BIDRAG

MassMediaEXPO granskar svensk massmedia: Vilka nyheter är osakliga, felaktiga och hårdvinklade? Vilka bryter mot pressetiken? Bloggen publicerar granskningar men också artiklar och krönikor med analyser och reflektioner. Kommentera gärna, speciellt ifall du vill korrigera något i artikeln/notisen eller göra sakliga tillägg till den.

Tips om något att skriva om? En text du vill få publicerad?
Maila <massmediaexpo@gmail.com>
Regler för texter finns nedan.

MassMediaEXPO drivs ideellt och är politiskt obunden. Felaktigheter är alltid felaktigheter, och lika allvarliga oavsett om de kommer från höger eller vänster. Vi tar avstånd från sajter som Avpixlat, som påstår att de ger en sannare bild av samhället än ”gammelmedia”, när de i själva verket har en politisk agenda och hårdvinklar sin nyhetsförmedling på ett alarmistiskt och propagandistiskt sätt.

Journalister är ofta naturligt ovilliga att granska och kritisera sina kollegor. Myndigheter som Allmänhetens pressombudsman (PO), Pressens opinionsnämnd (PON) och Granskningsnämnden för radio och TV (GRN) är tröga byråkrater som bara granskar ett ärende ifall någon gör en anmälan, och det tar ofta månader innan de fattar ett beslut. MassMediaEXPO är ett försök att uppväga dessa missförhållanden. Vi kanske inte åstadkommer några revolutionerande förändringar, men sajten och bloggen kommer alltid att vara bättre än ingenting.

*
REGLER FÖR TEXTER

* Din artikel eller notis ska kritiskt granska något som har med journalistik att göra: en felaktig eller osaklig nyhet, mediadrev, oseriösa journalister och redaktörer, fakta som förtigs, viktiga perspektiv och åsikter som inte tillåts komma till tals, etc.

* Saklighet är A och O. Länka alltid till källor, eller ange dem noggrant ifall de inte finns på nätet. När din notis eller artikel innehåller både saklig kritik och reflektioner (åsikter), spalta upp texten i en avdelning för ”kritik” och en avdelning för ”åsikter”. Om man skriver en krönika är formerna friare. Vi publicerar inget utan faktagranskning.

* Alla texter publiceras anonymt. Tidigast en månad efter publicering kan ditt namn anges vid texten om du önskar det, men aldrig vid publiceringstillfället. Mycket av det som skrivs här kommer att vara kontroversiellt, och då är det speciellt viktigt att texterna  blir bedömda utifrån vad de verkligen redogör för, och inte utifrån vad läsaren eventuellt har för uppfattning eller fördom om författaren. En text av en 16-årig gymnasietjej ska läsas med samma förutsättningar som en text av en 55-årig myndighetsperson. Allt skrivs i tredje person (inga ”jag”).

* Skicka in texten till <massmediaexpo@gmail.com>. Dokumentet kan vara i Word eller OpenOffice för Windows, spara det annars i rtf.

Annonser
Be the first to start a conversation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: